70 Jaar Garde

Op de Oranje Kazerne verzamelden de twee Nederlandse Garderegimenten zich voor de viering van 70 jaar Garde. Ons Garderegiment Fuseliers Prinses Irene en Garde Grenadiers en Jagers.

Appèl

De wekelijkse fuseliersloop werd ingeruild voor een ontspannende run van vijf kilometer rondom de Oranje Kazerne, waar beide bataljons aan deelnamen. Het hardlopen werd afgewisseld met verschillende krachtoefeningen net buiten de kazerne. 

Na een korte, maar welverdiende douche vond het appèl plaats. Hier werden de beiden Garderegimenten, de Regimentsfanfare Grenadiers en Jagers, aanwezige Oud-Strijders en overige genodigden toegesproken door Gardecoördinator Kolonel Doense en Commodore b.d. Geert Bergsma. De Commodore is voorzitter van de Nederlandse Afdeling International Military Music Society. Hij reikte een CD met Gardemuziek uit aan de kolonel.  Aansluitend speelde de Granadiersmars, die afgesloten werd met de strijdkreten van van zowel de Grenadiers als de Jagers. Vervolgens werd de Irenemars gespeeld en werd er luidkeels meegezongen. 
Om de dag af te sluiten waren er voor iedereen gebraden kippen met friet, waarmee de lege magen gevuld konden worden. 

Garderegiment

De dag werd georganiseerd namens de Gardecoördinator voor de viering van 70 jaar garde, alsmede de traditionele Gardeborrel op de dag dat onze regimenten formeel 70 jaar het predikaat Garde dragen. In Nederland betekent dit predikaat dat de parate militairen, naast hun organieke taken, zoals de deelname aan vredesoperaties, vaker belast zijn met de uitvoering van ceremoniële diensten. Het gaat daarbij zowel om incidentele als vaste plechtigheden. 

Meer over het ontstaan van het Garderegiment vindt u hier: Garderegiment Fuseliers Prinses Irene.

Garderegimenten opgesteld
Garderegimenten opgesteld
Commodore Bergsma overhandigd de CD aan Kolonel Doense
Commodore Bergsma overhandigd de CD aan Kolonel Doense

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT