Koepelorganisatie

Op 11 november 2003 werd de Vereniging Veteranen Vredesmissies Garderegiment Fuseliers Prinses Irene (VVVGFPI) opgericht. Deze vereniging had als doelstelling: "aandacht,  erkenning, waardering en respect voor de (jonge) veteraan en hulp bij zorg en ondersteuning die past bij de individuele vragen en behoeften van onze (jonge) veteraan en zijn of haar thuisfront. De vereniging werd opgericht voor de nieuwe generatie veteranen en als aanvulling op de reeds bestaande veteranenverenigingen van de Oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prins Irene en de Indië-bataljons (Garde)Regiment Prinses Irene binnen het Regiment.

Op 07 jan 2010 is de Vereniging Van Veteranen GFPI opgericht, die als koepelorganisatie fungeert voor alle veteranen van het Regiment (VOSKNBPI, VOSIB en VVVGFPI).  De VVVGFPI vertegenwoordigt het Regiment en haar veteranen o.a. in het Veteranenplatform, bij contacten met het Nederlands Veteraneninstituut, Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg, Gemeenschappelijk Overleg Regimenten en Korpsen KL etc.

Volg ons en wordt lid van onze facebookpagina: https://www.facebook.com/groups/VVVGFPI/

Bestuur van de koepelorganisatie

 
Voorzitter:


Brigade-generaal R. (Roland) de Jong
  SFOR 5, SFOR 13 en ISAF (PMT)
Vicevoorzitter: Kolonel b.d. H. (Henk) de Boer
  IFOR 2, KFOR 2, SFOR 14 en COM/SNR CBMI
Secretaris: Luitenant-kolonel b.d. F.E.T.J. (Andy) van Dijk
  UNIFIL, UNPROFOR, SFOR 5, SFOR 13 en ISAF (TFU 2)
Penningmeester: Adjudant A.C.M. (Corné) Brands
  IFOR 2, SFOR 5, SFOR 13, ISAF (BG 6)
VOS GRPI: Luitenant-kolonel B.P. (Benjamin) Hoeberichts
  ISAF (BG 2 en BG 10)
Lid: Luitenant-kolonel b.d. E.A.F. (Emil) Kaspers
IFOR 2, KFOR 2, SFOR 13 en ISAF (BG 10)
 Lid: Adjudant J.J. (Joris) Joosten
KFOR 2, ISAF (BG 2 en BG 9)
 Lid (tevens lid VOS GRPI): Majoor A.J.J.M. (Arjan) Luijten
ISAF (BG 2 en BG 10)
 Lid: Luitenant-kolonel S.A. (Sven) van der Haas
ISAF (BG 9) en MINUSMA
 nuldelijnscoördinator Luitenant-kolonel b.d. H. (Henk) Laurens
UNIFIL, IFOR 2, SFOR 5, SFOR 13 en UNTSO
Adviseur VOSKNBPI:Mevr. J.P.M. (Nelleke) Swinkels - van de Vorst

Verder nemen een vertegenwoordiger namens de bataljons-/regimentscommandant (meestal de Regimentskapitein of Regimentsadjudant) en de Regimentsvrijwilliger (bij de Sectie S1) deel aan de bestuursvergaderingen.

Beschermvrouwe en -heer veteranen GFPI.

H.K.H. Prinses Irene is door de jaren heen - informeel - de beschermvrouw van de Oud-strijders van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene. Na de samenvoeging van de drie veteranenverenigingen binnen het Regiment in 2010 (WO II, Nederlands-Indië en "jonge veteranen") werd het idee geboren om deze speciale binding te formaliseren. Z.K.H. Prins Jaime de Bourbon de Parme, zoon van Prinses Irene, werd op de Regimentsjaardag in 2014 geïnstalleerd als beschermheer van alle generaties veteranen van het Regiment.

De vier kinderen van Prinses Irene - Prins Carlos, Prinses Margarita, Prins Jaime en Prinses Maria Carolina - zijn in 1996 bij Koninklijk Besluit in de Nederlandse adel opgenomen als Prins(es) de Bourbon de Parme met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Zij hebben deze titel bij hun geboorte gekregen vanwege het feit dat hun vader Prins Carlos Hugo behoorde tot het Hertogelijk Huis Bourbon de Parme. Zij zijn dus geen lid van het Nederlandse Koninklijk Huis, maar maken wel deel uit van de Koninklijke familie.

Z.K.H. Prins Jaime de Bourbon de Parme werkt bij het ministerie van Buitenlandse zaken en heeft ervaring met Defensie. Hij werkte eerst als eerste secretaris van de Nederlandse ambassade in Bagdad, daarna als politiek adviseur van een militaire vredesmissie in Pol-e Khomri in de provincie Baghlan in Afghanistan. Z.K.H. Prins Jaime de Bourbon de Parme was tot de zomer van 2007 gedetacheerd bij het kabinet van eurocommissaris Neelie Kroes in Brussel en keerde vervolgens terug naar het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. In februari 2014 werd hij benoemd tot Nederlands ambassadeur bij de Heilige Stoel in Rome. Eind 2018 startte hij met een nieuwe functie als Senior Advisor Private Sector Partnerships voor de UNHCR in Geneve.  Z.K.H. Jaime de Bourbon de Parme is sinds 1 augustus 2021 de nieuwe klimaatgezant. Namens de hele Rijksoverheid zet hij zich wereldwijd in voor het maken van afspraken over klimaatactie.

image description
image description