Postuum medaille uitreiking aan wachtmeester Jacob Visbeen
Op 24 februari werden er postuum medailles uitgereikt aan wachtmeester Jacob Visbeen. In het bijzijn van de familie Visbeen, oud-strijder Frans van der Meeren, Regimentsadjudant Borrenbergs en diverse oud-Fuseliers werden de medailles ceremonieel uitgereikt. Na een minuut stilte en eregroet overhandigt majoor Torrombacco van bureau Ceremonieel en Protocol het medaillekistje met de Nederlandse vlag, baret en medailles aan de vertegenwoordiging van de familie.
Wachtmeester Visbeen begon zijn militaire loopbaan bij Regiment Huzaren van Boreel waarna hij beroepsmilitair werd bij de Marechaussee. Dan breekt de oorlog uit en komt hij via Frankrijk in Engeland bij de Prinses Irene Brigade terecht. Na een aantal overplaatsingen wordt hij ingedeeld bij gevechtsgroep I. Met deze gevechtsgroep maakt Jacob de landing in Normandie en de veldtocht door Frankrijk en België mee.
In Zeeland slaat het noodlot toe. Gevechtsgroep I wordt ingezet op het ondergelopen Walcheren. Tijdens het opruimen van mijnen op de dijk langs het kanaal ter hoogte van West-Souburg komt Jacob om het leven door een ontploffing. Zijn collega’s van de Prinses Irene Brigade, sergeant Trienekens en luitenant Roos raken buiten bewustzijn. Door de ontploffing wordt een deel van het dorp weggevaagd.
Langere tijd was onduidelijk of het graf van wachtmeester Visbeen in Middelburg kon blijven. Begin dit jaar werd bepaald dat zijn graf een rijksgraf is en dat de eeuwige rechten bij de Oorlogsgravenstichting liggen. Hiermee is de wens van de vader van Jacob ingewilligd, het graf kan voorgoed in Middelburg blijven.
Speciale dank aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het behouden van het graf.
Volo et Valeo!