Oud-strijder Frans van der Meeren van Prinses Irene Brigade overleden

Met diepe droefheid delen wij het overlijden van oud-strijder Frans van der Meeren. Op maandag 13 november is Frans van der Meeren rustig ingeslapen op de leeftijd van 98 jaar.

Frans van der Meeren, geboren op 1 september 1925 in Bergen op Zoom, was een gerespecteerde veteraan van de Tweede Wereldoorlog en lid van de Prinses Irene Brigade. Zijn inspanningen voor het Regiment en zijn inzet voor het welzijn van veteranen getuigen van zijn blijvende betrokkenheid en trots op zijn militaire achtergrond. Frans was een van de vaste Koorduitreikers en ook altijd aanwezig bij Regimentsactiviteiten.

Frans was een actieve vrijwilliger, hij vervulde verschillende bestuursfuncties in organisaties zoals de Stichting Bevrijding Bergen op Zoom, het Buurt- en clubhuis ONS Bergen en de Stichting Veteranen Ontmoeting Centrum. Daarnaast was Frans ook secretaris van de VOSKNBPI en bestuurder van het Noothoven van Goor Fonds. Hiervoor heeft hij uit handen van de burgemeester een welverdiende Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor al zijn vrijwilligerswerk. Ook was hij drager van de Gouden Fuseliersspeld.

Namens het Regiment wensen wij familie, vrienden en een ieder die Frans dierbaar was veel sterkte met dit verlies. We nemen met gepaste eer afscheid van Frans, hierover volgt later meer.

Geschiedenis

In zijn jeugd werd Frans geconfronteerd met de uitdagingen van de oorlog, waar hij als lid van de padvinderij en later als arbeidsdienstplichtige zijn eerste stappen zette in zijn dienstbaarheid.

Zijn militaire loopbaan begon in december 1943 toen hij werd opgeroepen voor arbeidsdienst op de Mookerheide. Gedreven door de wens om een actieve rol te spelen in de bevrijding, meldde Frans zich na de bevrijding van Bergen op Zoom in 1944 aan als oorlogsvrijwilliger. Hij werd opgeleid op de Irene kazerne en maakte deel uit van de Prinses Irene Brigade, waar hij betrokken was bij de bevrijding van Nederland.

Voor de bevrijding van Nederland was het nodig de brug bij Zaltbommel te veroveren, Frans van der Meeren was betrokken bij deze slag. De Prinses Irene Brigade moest hier een bruggenhoofd vormen. Een tweede bruggenhoofd lag een paar kilometer verderop bij Alem. Op 22 april 1945 stak de Irene Brigade bij Hedel de Maas over en verraste de Duitsers door de inname van het reeds zwaar beschadigde en grotendeels geëvacueerde Hedel. Op 23 april voerden de Duitsers een grote tegenaanval uit en in het andere bruggenhoofd konden de Britse mariniers het niet houden. De Prinses Irene Brigade moest haar posities in Hedel vasthouden en hield stand tot in de ochtend van 25 april, toen de Duitsers heftig in de tegenaanval gingen. Na zware gevechten waarbij 12 Irenemannen sneuvelden, krijgt de brigade op 26 april de opdracht om Hedel te ontruimen en naar de zuidkant van de Maas te verplaatsen.

Na de ontbinding van de Prinses Irene Brigade in juli 1945, werd Frans bevorderd tot korporaal en vervolgde hij zijn dienst als sergeant-instructeur, voornamelijk gericht op mijnentraining. Na zijn afscheid van het militaire leven in 1947 richtte hij zich op een carrière bij de groenteveiling in Bergen op Zoom, waar hij uiteindelijk veertien jaar lang als veilingmeester diende.

Buiten zijn professionele leven was Frans een actieve vrijwilliger. Zijn betrokkenheid begon in de jaren zestig toen hij en zijn vrouw, Isabel, zich aanmeldden als verzorgers bij het Rode Kruis na een pelgrimsreis naar Banneux. Hij vervulde verschillende bestuursfuncties in organisaties zoals de Stichting Bevrijding Bergen op Zoom, het Buurt- en clubhuis ONS Bergen en de Stichting Veteranen Ontmoeting Centrum. Daarnaast was Frans ook secretaris van de VOSKNBPI en bestuurder van het Noothoven van Goor Fonds.

Niet onvermeld mag blijven dat Frans op 27 oktober 2018 tijdens het 10-jarig bestaan van het Veteranen Ontmoetings Centrum (VOC) uit handen van de burgemeester een welverdiende Koninklijke Onderscheiding mocht ontvangen voor al zijn vrijwilligerswerk.

« GA TERUG NAAR HET OVERZICHT