Army Expeditionary Warrior Experiment
De internationale oefening Army Expeditionary Warrior Experiment is de tweede week ingegaan. Op Fort Benning in Georgia, USA testten militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon en 42 Limburgse Jagers deze week opnieuw allerlei robotica en autonome systemen. Dit levert waardevolle resultaten op voor de industrie én voor de collega’s van de RAS-eenheid van 13 Lichte Brigade. Ze integreren de innovatieve middelen in hun tactische opdrachten en werken nauw samen met de Britten en de Amerikanen.
De scenario’s gaan bijvoorbeeld over het verdedigen van hun eigen opstelling in verstedelijkt gebied en in het bos. Daarbij waarschuwen slimme sensoren als bedreigingen dichterbij komen. Zo hoeft er minder personeel ingezet te worden om wacht te lopen zonder dat dat ten koste gaat van de veiligheid.Ook bij aanvallen testten ze hoe onbemande systemen de militairen kunnen helpen. Zo stuurden de Nederlanders bij een pelotonsactie in een oord eerst een kleine drone vooruit om alvast een kijkje te nemen vlak voordat de militairen een instap doen in een vijandelijk gebouw. Verder werd er getest met een bevoorradingsdrone die nieuwe voorraden munitie en eten tot voorin het slagveld kan brengen. Deze drone hoeft niet te landen, maar dropt de voorraden op een vooraf ‘geplot’ grid.
Al deze systemen zorgen voor meer slagkracht en veiligheid, zonder dat daarvoor extra personeel nodig is. Omdat het om nieuwe, veelal nog experimentele, systemen gaat, werkte niet alles al perfect, maar ook dat levert nuttige feedback op voor zowel de fabrikanten als militairen. Een van de operators die de bevoorradingsdrone bestuurde tijdens de oefening, ontving daarvoor een beloningscertificaat. Volgende week gaat de oefening verder, waarbij mens en machine in nog uitdagendere scenario’s op de proef worden gesteld.